У Кропивницькому показали автентичні сорочки Кіровоградщини і України

19 червня 2020 р. 313

У Кропивницькому показали автентичні сорочки Кіровоградщини і України

19 червня у Кропивницькому відкрилася виставка традиційних сорочок із різних куточків Кіровоградщини й України. Організатори представили більше тридцяти оригінальних за техніками крою і вишивки сорочок, які носили українці понад півстоліття, а то й сто років тому.

Виставка розгорнулася в етнолабораторії проєкту “Баба Єлька”, що на базі обласного центру народної творчості.

Більшість експонатів – частина приватної колекції вишивальниці Анни Баранової. Жінка родом з Кропивницького, але вже двадцять років живе у Харкові, де популяризує українську народну культуру через власну майстерню “вільна птаха горобчик”. На виставку вона привезла відмінно збережені жіночі сорочки з Київщини, Черкащини, Чернігівщини, полтавщини, Бойківщини, Івано-франківщини, Одещини та інших куточків України. Зізнається, традиційних сорочок з рідної Кіровоградщини у неї немає, хоча дуже про них мріє.

Ще вісім сорочок, представлених на виставці, зібрали за два роки експедицій члени проєкту “Баба Єлька”.

Найбільше тут сорочок з Олександрівського району: жіночі і чоловіча, які належали Тодоські Юхно (1913 р.н., Вищі Верещаки), Марії Кондратенко (1930 р.н., Кримки) і Олені Своробі (1880 р.н., Цвітне).

Одну з них – жіночу з Кримок – “Баба Єлька” демонструвала у Лондоні під час Міжнародного освітнього візиту, як вагому частину і зразок автентичної народної культури Кіровоградщини.

Чи не найкраще з усіх збереглася додільна сорочка, яку у 1930-х роках створила і потім носила Олександра Панасенко з Нерубайки, Новоархангельського району.

Помітно відрізняється від інших вишита геометричними орнаментами сукня, яку “Бабі Єльці” передала Катерина Яценюк у Паліївці (Маловисківський район). Походження сукні не відоме, але вона однозначно не є традиційною для нашого регіону.

А додільна сорочка, вишита дрібними блакитними квітами, яку учасниці проєкту отримали від Катерини Грицаєнко (1938 р.н.) в Аудиторівці Світловодського району, повністю наслідує крій і орнаментацію полтавської сорочки з колекції Анни Баранової.

Крайньою до колекції приєдналася чоловіча сорочка, яку “Бабі Єльці” напередодні виставки подарував Голованівський районний музей. Чоловічі сорочки найбільше зношувалися, тому їх мало дійшло до нашого часу в хорошому стані. Ця ж, за словами Ганни Баранової, імовірно була створена у 1920-х роках і належала заможній людині.

Ще три сорочки додала співачка Світлана Буланова зі своєї приватної колекції. Серед них – куцик, вишитий її бабусею Єлькою, на честь якої названо фольклорно-етнографічний проєкт, незадовго до смерті. Померла жінка у 95 років, а сорочку вишивала вже майже сліпою.

Під час виставки демонстрували елементи одягу, яких вже немає на Кіровоградщині: в окремому альбомі організатори зібрали світлини сорочок, які колись перебували у відомого колекціонера Володимира Нагорного, а тепер доповнюють приватні зібрання і фонди державних музеїв у різних куточках України.

Таке вражаюче різноманіття доповнювала частина мандрівної фотовиставки “У пошуках рідної пісні” зі світлинами з експедицій авторства волонтера Корпусу миру США Майкла Ендрюса та цьогорічного лауреата обласної журналістської премії Олександра Майорова.

Лише за один день виставку відвідало більше сотні людей – кропивничан і гостей з селища Гірничого і Нового.

Одна з відвідувачок – Таїсія Антонюк – прийшла не з пустими руками, а подарунками – підузорником, наволочкою і дитячою пелюшкою, які дісталися їй від мами Просковії Лазаренко (1904 р.н.).

А після виставки охочі могли приєднатися до майстер-класу з прадавньої техніки вишивання – вирізування – від Анни Баранової, який також транслювався на Facebook

Оскільки далеко не всі бажаючі встигли завітати до “Баби Єльки”, організатори у відповідь на численні звернення і прохання вирішили продовжити виставку ще на два дні. Тож охочі можуть торкнутися української автентики ще 22 і 23 червня з 9 до 17 год в етнолабораторії за адресою Гоголя, 66.

А ті, хто знаходиться далеко від кропивницького, можуть переглянути експонати на світлинах з Facebook-сторінки “Баби Єльки“. Чимало яскравих світлин виклали і користувачі соцмережі, які побували на відкритті: